Az ember, aki héliumos lufikkal repült fel az égbe

Az Up (Fel) című animációs film kapcsán biztos sokakban megfogalmazódott a kérdés, hogy fel lehet-e szállni léggömbökkel a levegőbe.

A rajzfilmben megjelenő helyzet természetesen meseszerű: a főhős megszámlálhatatlanul sok léggömb kíséretében, házával együtt emelkedik a magasba.

Az ember, aki héliumos lufikkal repült fel az égbe

Kép: https://disney.hu/

Megvalósítható-e a léggömbökkel való felszállás reális keretek között? A válasz: igen!

(A hagyományos, levegővel töltött léggömbök szóba sem jöhetnek, hiszen sűrűségük megegyezik a levegőével, ezért nem fognak olyan magasra szállni, a hélium viszont a levegőnél jóval könnyebb.)

Ha azt vesszük alapul, hogy egy átlagos, 11 hüvelyk átmérőjű héliumos lufi földön tartásához 4 gramm súly szükséges, könnyen kiszámolhatjuk, hogy ez egy 60 kg-os ember esetén 15.000, 80 kg-os ember esetén 20.000 léggömböt jelent. Logikus, hiszen a nagyobb súly több léggömb felszállását képes megakadályozni. Ez esetben azonban a felemelkedés a cél, ezért ezeket a súly alapján meghatározott számhatárokat kell átlépnünk. Például egy 70 kg-os ember esetében több mint 17.500 léggömbre lenne szükség a felemelkedéshez.

Sikerült-e ez már valakinek?

Hihetetlen, de igen. Természetesen nem 15.000 átlagos méretű lufival.

Legutóbb 2017-ben egy 38 éves brit kalandor, Tom Morgan zárta sikeresen a többször kudarcba fulladt kísérletet. Eredetileg Botswanában tervezett felszállni, de az időjárási körülmények nem engedték, és a léggömbök folyamatosan kipukkadtak.

Amikor csapatával áthelyezte a bázisát Johannesburgtól északra, még egy próbálkozáshoz elegendő héliuma maradt. Az erőfeszítéseiket végül siker koronázta: Morgan nemcsak felszállt 100 léggömbre csatlakoztatott kempingszékével a magasba, hanem közel 25 km-t utazott Dél-Afrika légterében. A kétórás út során 8.000 lábnyi, vagyis 2.438 méteres magasságot ért el. A csodálatos utazásnak az vetett véget, hogy a léggömbök megközelítették a levegő inverziós rétegét (ahol a levegő hőmérséklete magasabb), így hidegvérét megőrizve, fokozatosan kezdte ritkítani a ballonokat.

A kalandor utólag egyszerre rémisztő és hihetetlenül menő élményként írta le a léggömbutazást, és már tervezi egy hélium léggömbös verseny indítását Afrikában. Ez biztosan látványban sem lenne utolsó: képzeljük el a sok színes léggömbfelhőt úszni az égen a rajtuk lógó emberekkel! És ha már vizualitás, az élményt még lehetne fokozni, ha az egyénileg vagy cégek képviseletében induló versenyzők egyedi tervezésű, logózott lufikba kapaszkodnának repülés közben.

Lawrence Richard Walters, a léggömbutazás atyja

A léggömbrepülés ötlete jóval régebbi: egy kaliforniai, pihent agyú fazontól, Larry Walterstől ered, aki 1982 júliusában emelkedett a felhők közé. A „nyugágyas Larry”-ként emlegetett fickó története igazi modern Ikarosz-legendaként épült be a köztudatba.

Larry gyerekkorában dédelgetett álma volt, hogy pilótaként meghódítsa az elérhetetlen magasságokat. Jelentkezett az amerikai légierőhöz, azonban rövidlátása miatt alkalmatlannak találták. De mivel találékony fickó volt, alternatív utat választott, hogy beteljesítse gyerekkori vágyát.

július 2-án a Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtéren landoló gépek pilótáinak radarjai azonosítatlan repülő tárgyat (UFO-t) jeleztek 3.300 méteres magasságban – a 33 éves kalandor volt az. Walters 42 meteorológiai léggömbhöz rögzítette kedvenc nyugágyát, amelyből napos vasárnap délutánokon csodálta az égbolton kondenzcsíkot húzó utasszállítókat és vadászgépeket. Felpakolt néhány szendvicset, sört vagy Colát (e tekintetben nem következetesek a beszámolók), nehezéknek pedig 30 darab vízzel töltött kannát használt. Repülés előtt tesztelte is a szerkezetet: a dzsipjéhez rögzítve kellemesen lebegett a házilag eszkábált repülő, így eljött az éles próba ideje. Eredetileg szeretett volna a kert fölé emelkedni, és lebegni szemhunyásig, majd nyugodtan leereszkedni, a dolgok alakulása viszont keresztülhúzta a számításait.

A biztonsági kötél elvágása után a nyugágy Larryvel együtt kilövellt az égbe, és meg sem állt 16.000 láb magasságig. A 45 perces utazás során a szerencsétlen flótás mindvégig rádiókapcsolatban volt a barátaival, de a kezdeti nyugalom után pánik lett úrrá rajta, amint a Csendes-óceán felől érkező áramlatok légterébe ért. A magával hozott sörétessel ekkor kilőtt egy-két léggömböt, majd – miután nem történt semmi – még hetet. Szerencséjére ezt még azelőtt megtette, mielőtt véletlenül elejtette volna a fegyvert valahol Orange County felett.

A hatóságok áramtalanították a régiót a vészesen gyors tempóban közeledő Larry hírére, aki végül egy villanydrótba gabalyodva, sértetlenül landolt. A helyi rendőrség már várta a vakmerő kalandort, akit letartóztattak a légtér megsértéséért. A sajtósok érdeklődésére csak annyit válaszolt „Az ember nem ülhet otthon tétlenül.”

Mindenki eldöntheti, hogy hős volt-e avagy őrült a gyerekkori álmát hajszoló és végül beteljesítő „magaslati nyugágylovas”, egy azonban biztos: bevonult a léggömbtörténelembe.

Köszönjük, ha megosztja!