Bármekkora léggömböt fel lehet fújni héliummal?

A héliumos lufik népszerűsége főként nem mindennapi hatásuknak köszönhető.

A lufiból beszippantott héliumtól olyan vékony hangunk lesz, mint egy vicces mesehősnek. A mókás hangok miatt garantált a nevetés, ezért a héliumos lufik bármilyen parti, lazább hangulatú, kötetlen esemény tökéletes kiegészítői lehetnek. (Azonban érdemes vigyázni a hélium beszívással).

A lufik héliummal való megtöltése nem túl bonyolult, ezért akár otthon, házilag is megoldható egy eldobható héliumpalack segítségével. Ha inkább szakemberre bíznád, látogass meg egy lufiboltot, ahol szakszerűen megtöltik héliummal a léggömböd!

Ez az egyszerű, színtelen, szagtalan gáz elérhetetlen magasságokba repíti a léggömböket. A lebegő lufik látványa önmagában is szemet gyönyörködtető, de ha fényképes, egyedi lufikat engedünk a magasba, valóban egyedülálló látványban lehet részünk.

Nem mindegy azonban, hogy milyen anyagú, és főleg, hogy mekkora léggömböt tervezünk héliummal felfújni. Az egyszerű latex léggömbök hamarabb leereszkednek: a 12 hüvelykes változatok 12 óra után adják fel és érnek földet, a 9 hüvelykesek még ennyit sem bírják. A fólia léggömbök jóval kitartóbbak: ezek még napok múltán is lebegnek vastagabb faluknak, izolációs sajátosságaiknak és önzáró szelepüknek köszönhetően.

A lebegési idő tekintetében a méret a legmeghatározóbb tényező. Általánosan igaz, hogy minél kisebb a léggömb mérete, annál kevesebb a hely a beletölthető hélium számára, és annál kevesebb ideig fog lebegni. A túl kis méretű léggömböket fölösleges felfújni, mert vagy egyáltalán nem szállnak fel, vagy túl hamar leereszkednek. Az ajánlott legkisebb méret felfújásra latex lufi esetében 11 hüvelyk, fólia lufinál 18 hüvelyk.

A lebegési idő akár napokkal meghosszabbítható speciális tartósító zselé segítségével, amit partyboltokban lehet beszerezni, vagy kérni, hogy eleve így fújják fel léggömbjeinket.

Köszönjük, ha megosztja!