Lufi – több van benne, mint levegő

Játszunk vele, dekorációnak használjuk, ajándékba adjuk, sőt még a konyhában is alkalmazhatjuk.

Manapság egyedi lufikat rendelhetünk, és kedvenc mintáinkat, képeinket nyomtathatjuk rájuk. Nem is hinnénk, hogy honnan indult a világhódító útjára a luftballon, és mennyi változáson ment keresztül, mire elérte a jelenlegi formáját. Íme, a lufi rövid története, és egy érdekes felhasználási formája!

Régebbi, mint gondolnánk

Már az ókorban, aztékok idején is létezett lufi, amelyet állatok beléből készítettek az istenek számára. Ez a játék hosszú évszázadokon megmaradt állati eredetűnek, amit továbbra is növényi rostokkal varrtak össze. Egészen a 19. századig kellett várnunk arra, hogy ne sertéshólyagot használjanak alapanyagként, hanem a maihoz hasonló gumit. A híres Michael Faraday professzor 1824-ben készített először feljegyzést a kaucsuk gumi gázokkal történő felfújásáról, majd az ebben rejlő lehetőséget kiaknázva Thomas Hancock 1825-ben piacra dobta a lufikészítő szettet. Gondoljunk csak bele: otthon egy kis ipari gumival saját lufit gyárthattunk! Ettől kezdve megállíthatatlan volt a lufi térhódítása.

Érdekes felhasználás

Talán szokatlan, de a lufi még a konyhában is hasznos lehet. Van néhány recept, főleg a különleges desszertek között, ahol bátran kísérletezhetünk vele.  Ilyen például az olvasztott csokiba forgatott lufi, aminek a lényege, hogy hagyjuk a csokit megdermedni a felületén, ez a réteg felveszi a formáját, majd leeresztve egy tál alakú édességünk marad. Ennek a felhasználása sokféleképpen történhet, ezt már csak fantáziánk és az ízlésünk határozza meg.

Kísérletezz te is bátran!

Kép: Pinterest.com/pin/478929741596142459/

csokoládé tál készítés lufival

Köszönjük, ha megosztja!