Mértékkel mókázzunk – a hélium beszívásának veszélyei

Ha a hélium vegyjele nem is jut eszünkbe azonnal, az biztosan igen, hogy milyen mókás lesz a hangunk, ha héliumot szívünk be.

Filmekből biztosan ismerős az a megmosolyogtató jelenet, amikor valamelyik szereplő héliumot szív be egy lufiból, aminek hatására rajzfilmhősökhöz hasonló magas hangon kezd el beszélni.

Nem csalás, nem ámítás, ha még nem próbálta volna, megerősíthetjük abban, hogy valóban képes a hélium elváltoztatni a hangot.

Ezt a gáz azon tulajdonsága teszi lehetővé, hogy könnyebb a levegőnél, így kisebb erővel rezegteti meg a hangszálakat, amikor a hang képződik.

Nincs az a hecc, amiért megérné héliumot belélegezni

Bármennyire nagy kedvet is kapna ahhoz, hogy kipróbálja, hallgasson ránk, és inkább ne tegye!

Mivel munkánk során gyakorta dolgozunk ezzel a gázzal – például esküvői lufiknál –, nagyon jól ismerjük az előnyeit, de a hátrányait is. A hélium belélegzésével nem jut elegendő oxigén a tüdőbe, amitől szédülés léphet fel, nem ritkán pedig eszméletvesztés is.

Héliumot palackból szippantani pedig egyenesen életveszélyes, mert a túlnyomás miatt akár légbuborékok is kerülhetnek a tüdőbe, amin ennek hatásárára hajszálrepedések keletkezhetnek.

Bármennyire is csalogató, hogy legalább egyszer az életben, nem érdemes ezzel még kísérletezni sem. Az egészségét kockáztatja az, aki akár csak a hecc kedvéért is belemegy. Kockázatos móka, aminek nem biztos, hogy nevetés a vége.

Héliumot csak a megengedett keretek között alkalmazzon! A héliumos lufik felfújását is jobb, ha inkább profikra bízza!

Köszönjük, ha megosztja!